Ting tager den tid, der er til rådighed

Ting tager den tid, der er til rådighed. Derfor kan du med fordel arbejde med deadlines for, hvad du gerne vil opnå hvornår – også hvis du fx er ledig og brænder for at komme i job eller vil skifte job.

Ydre motivation får ikke folk til at flytte sig
Hvis du tænker, at du har masser af tid i verden til at beslutte dig for, hvad du vil – så er det ikke sikkert, at der sker så meget. For beslutninger, valg og handlinger har det med at være resultatet af noget andet som fx krav fra andre, ydre betingelser, eget commitment eller noget, der presser sig på indefra som fx “nu må jeg altså gøre noget”. Jeg arbejder med mange super, dygtige og kompetente mennesker, der har været ledige i op til flere år. Ikke fordi de ønsker at være ledige, men fordi det pres på at skulle bringe sig selv i spil måske i højere grad er ydre motiveret og ikke indre motiveret. Det kan derfor nogle gange være først, når fx en jobkonsulent præsenterer virkeligheden for dem og fortæller, at de ryger ud af dagpengesystemet om kort tid, at der begynder at ske noget. Men dette er en unødvendig måde at gribe det an på, fordi det er utroligt svært at finde et job, hvis man er ydre motiveret og ikke drevet af noget indefra. Og det kan andre mærke. Man ønsker ikke et job, fordi man brænder for det – men fordi man er nødt til det. Ingen ansætter nogen af nød i dag – men fordi de virkelig gerne vil. Og ingen jobkonsulent ønsker at sidde i den situation at skulle sige: Nu ryger du ud af systemet om xx måneder – derfor kan der gøres noget andet!

Indre motivation er der, du brænder for noget
Når vi er indre motiveret, gør vi en masse med god energi, lyst og får masser af idéer til, hvad vi kan gøre – og hvordan vi bringer os selv i spil. Derfor er det langt lettere at få mennesker til at finde ud af, hvad de brænder for end at true dem med, hvad der sker, hvis ikke de gør noget. For hvis man truer mennesker med noget, vil man forsøge at presse dem hen i en bestemt retning. Hvis man derimod er nysgerrig på, hvem de er, hvad de gerne vil og kan – og forsøger at finde ud af, hvad der kan få dem til at drive sig selv, så bliver de i stand til at bære og flytte sig selv. Og der er det langt lettere at flytte mennesker, hvis de flytter sig selv derhen, hvor de får øje på noget, der kunne være en mulighed for dem. Uanset hvilken tilgang vil det altid være afgørende, at der bliver sat en deadline for, hvornår målet skal være opnået. Og det er langt lettere at opnå, når vi er indre motiveret, fordi vi så har svært ved at lade være med at gøre noget, når først vi er kommet i gang.

Ting tager den tid, der er til rådighed
I mit eget arbejde med ledige, folk i job og i mit eget liv, har jeg arbejdet med deadlines, som en måde at kunne forholde min indsats efter. Hvis jeg skal opnå noget som fx at gå i gang med at skrive en synopsis til en bog, jeg brænder for at skrive, så vil en deadline fastsat til om et år gøre, at jeg nok aldrig kommer i gang. For hvis jeg først skal have min synopsis skrevet med aflevering om et år, så gider jeg højst sandsynligt ikke at gå i gang med det endnu. Og når jeg nærmer mig deadline, har jeg sikkert glemt alt om det. Jeg skal være meget tættere på før, at jeg begynder at gøre noget. Hvis min deadline derimod bliver fastsat til fx om en måned, så kan det være, at jeg allerede nu begynder at skrive noget og fx planlægger, hvordan jeg skal nå det – og hvem jeg fx kan bruge som sparring og korrekturlæser på det osv. Og sætter jeg en deadline, som jeg forpligter mig i forhold til, fx at jeg skal være færdig om en uge, så er der meget mere knald på – og jeg vil gøre meget mere for at blive færdig. Det betyder også, at vi afstemmer vores indsats og engagement i forhold til den deadline, der er fastsat for os – eller som vi fastsætter for os selv.

Hvorfor vil du vente?
Jeg har mødt rigtig mange mennesker, der i lang tid går og tænker over, hvad det er, de gerne vil. De siger det måske også højt til andre – og fortæller og fortæller, at når bare livet er der og der, så bliver alting godt osv. Da jeg skrev min bog “Bare gør det!”, interviewede jeg forskellige kendte mennesker for at forstå deres mindset og udgangspunkt for at have skabt succes i deres liv. Jeg var også så heldig at få et interview med direktøren for Jyske Bank, Anders Dam Jensen, der fortalte mig sin historie. Han havde været på et lederudviklingsforløb, hvor de bl.a. blev matchet med en coach-makker, der var en anden leder, de havde sparret med undervejs i forløbet. Anders havde fået en makker, der var el-installatør i Brønderslev og præsenterede den sidste dag sin plan med Jyske Bank. Han forklarede, hvor Jyske Bank ville være om to år. Det blev en flot præsentation. Da Anders var færdig med at fortælle, sagde installatøren fra Brønderslev: “Det er da godt nok en fin plan, du har der Anders – men der er en ting, jeg ikke forstår, og det er, hvorfor du vil vente så længe”. Anders besluttede åbenbart på vej hjem i bilen, at han ville finde ud af, hvor stor en del af disse planer, der kunne realiseres inden for kort sigt – og det var faktisk ret meget. For jo længere vi kommer ud i fremtiden, jo mindre kontrol har vi over, hvad der kommer til at ske. Og selvom vores planer er nok så ambitiøse og flotte, så har fremtiden helt sikkert ændret sig, når vi kommer derud, så vi er nødt til at finde på andre planer, som er mulige og relevante at realisere. Derfor skal vi gøre det nu, som vi kan gøre, fordi det vil være med til at skabe og forme de næste skridt, vi tager ud i fremtiden.

Hvornår går du i gang?
Vi skal derfor som det første vide, at vi selv er herre over, hvad der sker. Det er gennem handlingen, at vi sætter det i gang, vi ønsker – og hvor vi ved at gøre noget undersøger, hvorvidt vores forskellige forestillinger og idéer kan blive til muligheder for os. Det næste vi har brug for at gøre er at sætte en deadline for, hvornår vi gerne vil have gjort noget, fordi denne deadline tvinger vores hjerne til at arbejde inden for dette tidsrum. Vores hjerne er konservativ og vil foretrække at slappe af og ikke stille krav og opstille udfordringer for, at vi tænker ud af boksen og gør noget andet, end det vi plejer at gøre. Derfor er vi nødt til konstant at udfordre os selv og sætte deadlines op for, hvornår vi skal have nået noget. Jeg gør det selv hver uge, hvor jeg ofte søndag skriver ned, hvad jeg gerne vil have opnået i løbet af ugen – og også forholder mig til små konkrete ting, som jeg gerne vil have ordnet, selvom det er praktiske ting i min hverdag med børn. For hver gang jeg når en ting, som jeg gerne vil have ordnet, så frigør det energi til at få ordnet endnu mere. Det giver mig et overskud – og gør, at jeg får endnu mere blod på tanden til at gå ud i verden og gøre noget. Det får vi energi af. Det er nemlig ikke størrelsen af opgaver, der er afgørende – men det at lykkes med en opgave. Altså blot det at gå ud i verden og gøre noget, som du lykkes med. Så gør noget, noget du gerne vil udfordre dig selv med og have til at ske i dit liv, en stor eller lille ting, ligegyldigt – bare gør noget og gør det med en deadline og se, hvordan det frigør energi til at gøre endnu mere.

Rigtig god fornøjelse!