Er du vejleder, coach eller rådgiver, der flytter andre?

Arbejder du med vejledning, rådgivning eller coaching af mennesker – og vil du gerne have dem til at flytte sig selv? Så skal du ikke presse dem til noget, men skabe omstændigheder der gør, at de flytter sig selv.

Når du gerne vil have andre til at flytte sig
Hvis du gerne vil have andre til at flytte sig, skal du skabe omstændigheder der gør, at de flytter sig selv. For ellers kan du bruge al den tid, der er i verden til at skubbe på, presse og udfordre dem, du arbejder med, uden at der sker noget som helst. Vi er dybest set alle alene. Og hvis vi ønsker at flytte os, må vi flytte os selv. Der er ingen andre, der kan flytte os – kun os selv. Det betyder, at alt det, der foregår indeni os, er noget, som vi selv bærer rundt på. Som en rygsæk fyldt med tanker, erfaringer, oplevelser, følelser og fornemmelser. Hvis vi står i en situation, hvor vores liv forandrer sig eller vi selv ønsker en forandring, har vi brug for at finde ny mening og indhold i vores liv. Det kræver, at vi forholder os til, hvem vi er, hvad vi vil og kan – og hvordan vi kan gøre noget for at komme derhen, hvor alting igen er i balance. Derfor har vi brug for at få italesat alt det, der er og foregår indeni, fordi det er så svært at se sig selv udefra og kvalificere noget, der vælter rundt som en rodet rygsæk, hvor alting ligger hulter til bulter. Det er her, at du som vejleder, coach eller rådgiver, kan bidrage.

Sådan flytter du andre
Du skal have skabt orden i det indre kaos af tankemylder, følelser og oplevelser – og måske skal der endda sorteres i rygsækken og noget skal smides ud, så der kan være plads til noget nyt. Den eneste vej til dette er dialogens vej. Du er nødt til at spørge ind til, hvor den pågældende person er for, at den pågældende kan få viden om, hvor denne er – og skabe en forståelse af sin situation. For ingen kan flytte noget, de ikke kan få øje på eller forstå. Hvis vi får viden om, hvor vi er – og også kan søge at forstå det, kan vi finde en mening i, hvorfor vi fx skal sætte det ene eller det andet i gang. Men hvis ikke vi har viden om det, vil vi blot fortsætte med at gøre det, som vi har forsøgt indtil nu. For ingen kan handle på noget, som de ikke kan få øje på. Derfor er dialogens vej også oplysningens vej, fordi du som vejleder, coach eller rådgiver skal være den, der holder et spejl oppe for den pågældende person, så personen kan få øje på sig selv – og se sig selv klart. Som Walt Disney sagde: “If you can dream it, you can do it”. Så hvis du kan drømme om noget, kan du også realisere det. Men det er nødt til at være synligt for, at du kan få øje på det. Og jo mere, du gør noget i forhold til det, jo større viden får du om, hvorvidt det også er dette her, at du virkelig ønsker at arbejde med. For det er her, at du undersøger, om du virkelig har god energi til at handle på det – eller om det blot er noget, der kunne være interessant, men som du i virkeligheden ikke har energi, overskud og kræfter til at gå efter.

Indstilling og spørgsmål åbner dialogens vej
Der er mange måder at have en dialog på. Dialogen er en potentielt risikofyldt samtale, fordi det ikke er givet på forhånd, hvor vi skal hen. Du ved ikke, hvor du og din samtalepartner kommer hen, når I taler sammen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de to niveauer, som samtalen indeholder. Det ene niveau handler om indholdet. Det vil sige, hvad der bliver talt om. Det andet niveau handler om processen. Det vil sige, hvad der sker undervejs i samtalen. Dit valg af spørgsmål, som du stiller din kandidat, har afgørende betydning for, hvad der bliver talt om. Din indstilling, dit nærvær og måde at håndtere samtalen på har afgørende betydning for, hvordan samtalen udvikler sig – og dermed, hvad der kommer ud af samtalen. Derfor kan du fx stille nok så interessante spørgsmål uden, at du oplever, at det åbner op for, at din kandidat bliver klogere på sig selv og sin egen-dialog – altså den indre dialog der gør, at kandidaten finder mening, får overblik og forholder sig til sin konkrete situation med et åbent sind. For det kræver åbenhed, hvis nogen vil forandre noget i deres liv. Ingen kan forandre noget, hvis de er lukkede på forhånd. Netop derfor er procesniveauet i en dialog helt afgørende for, at indholdet kommer til at virke – altså at de spørgsmål, du stiller, også giver mening og bringer kandidaten derhen, så han eller hun får frigivet energi til at kunne gøre noget. For dialogens formål er at flytte noget både på et indre og ydre plan.

Når du ingenting ved!
Når du coacher, vejleder eller rådgiver andre, er energien i processen helt essentiel for, at du kan få nogen til at flytte sig selv. Ingen har lyst til at gå mod forandringens muligheder og uopdagede landskab hvis ikke, de har en god energi med det. Derfor skal du være den, der via din rammesætning, indstilling og måde at være tilstede på sikrer, at der er en god stemning og god energi i samtalen. Det betyder ikke, at I behøver at skulle grine sammen. Men vi kan alle mærke, om samtalen er god eller ikke god. Og er den ikke god, flytter det ingenting – hvorimod hvis samtalen er god, giver den også mening, og det er et kick-start til at få nogen til at flytte sig. Processen handler om et nærvær og en indstilling til kandidaten om, at alt er muligt. I mit eget arbejde bruger jeg ofte udtrykket, at “jeg ingenting ved”. Det betyder, at jeg på forhånd ikke har besluttet noget som helst, når jeg møder en ny kandidat, som jeg skal coache. Jeg har ikke skabt noget billede af, hvem denne person er – og hvad denne person vil. Derimod går jeg altid ind til samtalen med den indstilling om, at personen er et helt fantastisk menneske med alle muligheder i hele verden for at skabe sig det liv, som han eller hun drømmer om og brænder for. For finder vi ind til det sted, hvor vi har energi, er motiverede og næsten ikke kan stoppe med at gøre noget, har vi fat i den kilde, der skaber vores liv på ny.

Spørgsmål driver samtalen frem
Alle samtaler, uanset om det er som vejleder, rådgiver eller coach, tager afsæt i spørgsmål. Det er nemlig spørgsmålene, der driver samtalen frem. Indstillingen til samtalen har indflydelse på, hvilke spørgsmål vi vælger og hvordan vi stiller dem – og dermed også, hvad der kommer ud af disse. Der er så mange spørgsmål, som du kan stille den kandidat, du har en samtale med. Hvilket spørgsmål, du stiller, og hvordan du stiller det, påvirker den indre dialog, som kandidaten har med sig selv – og dermed også, hvilke svar han eller hun søger efter og kommer frem til. Jeg er tilhænger af spørgsmål, der åbner op, er konkrete og skaber lethed, god energi og fremdrift i samtalen. Mine spørgsmål kommer ofte som perler på en snor, fordi det ene ofte fører det næste med sig. Der er også de spørgsmål, der søger at give kandidaten en forståelse for, hvad der engang var sket. Mit fokus er sjældent på disse spørgsmål, fordi det som udgangspunkt er uinteressant at rode rundt i det, der var engang. Det kan du ikke ændre – du kan kun ændre den måde, du ser på det. Derimod er jeg meget mere interesseret i at finde ud af, hvor kandidaten er lige nu – og hvad denne brænder for, drømmer om og ønsker, at der skal ske i hans eller hendes liv. For det, vi fokuserer på og giver opmærksomhed, er også det, der vokser. Derfor handler det om at frigøre energi og finde energien til at kunne gøre noget med det, der er lige nu, i forhold til det, som kandidaten ønsker.

De gode spørgsmål
Der er mange gode spørgsmål. Jeg har igennem årene fundet ud af, at nogen er særligt gode først i processen, mens andre giver mere mening midt i processen og spørgsmål, der rækker fremad og giver energi til at kunne handle. Her har jeg listet nogle af mine gode spørgsmål op som inspiration til dig i dit arbejde:
* Hvor er du lige nu?
* Hvad vil du gerne have, at vi taler om?
* Hvis alt er muligt, hvad drømmer du om?
* Hvad brænder du virkelig for?
* Hvad er vigtigt for dig i dit liv?
* Hvad har du allermest brug for lige nu?
* Hvad er det vigtigste, der kan ske i dit liv?
* Hvad er det letteste, der kan ske i dit liv?
* Hvad vil du gerne have, at der sker for dig?
* Hvornår vil du gerne have, at dette er sket?
* Hvad vil være de tre næste bedste skridt, som du kan tage, for at dette sker?
* Hvilke deadlines vil du sætte dig for disse skridt?
* Hvem kan hjælpe dig undervejs i processen?
* Hvad vil være vigtigt for dig at huske på i processen?
* Hvad vil du have gjort hvornår og hvordan?

Udtalelser efter en coach-session
Igennem årene har jeg coachet flere tusinde mennesker – og alle har været lige stor en fornøjelse og glæde at få lov til at være med på deres rejse. For nylig kontaktede psykolog Signe Maria Hegestand mig, fordi hun havde brug for at komme videre i hendes liv. Det kom der et rigtig spændende og meget konstruktivt møde ud af. Og nu er hun allerede så meget videre med egen selvstændig virksomhed, at hun kan droppe hendes deltidsjob og hellige al sin tid på egen klinik bl.a. som psykoterapeut, mindfulness instruktør m.m. i Aarhus. Læs her mere om hvordan vores møde var med til at skabe forudsætninger for, at hun kunne flytte sig selv.

Rigtig god fornøjelse – og klik dig evt. ind på mit website og se, hvordan du ved at svare på spørgsmålene i vejledningskortet kan skabe den afklaring, der gør, at du får et overblik over, hvem du er, hvad du kan og gerne vil – og hvordan du sætter handling bag.